Sveriges äldsta skogsägarförening firar 100 år på Skogsnolia

Nätraälven skog är Sveriges äldsta skogsägarförening som i år fyller 100 år. En viktig del av firandet blir att bjuda alla medlemmar till Skogsnolia, där skogschef Victor Carlson och vd Mattias Persson lovar att medlemmarna kommer bli lite extra omhändertagna i år.

– Det är hedrande att de väljer att lägga en viktig del av sitt firande på Skogsnolia, säger Kristin Olsson, projektledare för Skogsnolia. 

Nätraälven skog är en unik skogsförening på flera sätt, inte bara för att det är Sveriges äldsta skogsägarförening utan också för att det är en helt oberoende aktör som i alltid står på medlemmarnas sida och hjälper sina medlemmar att ta rätt beslut i skogliga frågor. Föreningen erbjuder skogsägare allt från rådgivning till hjälp med avverkning, röjning och plantering. Medlemskapet är dessutom helt gratis. 

– Vi ser ett ökande intresse för att vara medlem hos oss och är nu uppe i över 1 250 medlemmar. Vid varje styrelsemöte, som vi har månadsvis, väljs mellan fem och femton nya medlemmar in i föreningen, berättar skogschef Victor Carlson.

Lägger firandet på Skogsnolia

Skogsnolia är en viktig mötesplats för Nätraälven skog, både för att träffa och ta hand om befintliga medlemmar och lyssna på deras behov men också för att träffa andra skogsägare och berätta om Nätraälven. 

– Trots att vi funnits i 100 år är det inte alla som känner till oss. Vi vill passa på att visa att vi finns och vad vi kan göra för skogsägarna och då är det självklart att göra det på Skogsnolia, säger Mattias Persson. 

Kristin Olsson, projektledare för Skogsnolia är glad över att de valt att förlägga en viktig del av sitt firande under mässan.

– Att Nätraälven skog ser oss som en naturlig plats för sitt firande är självklart en fjäder i hatten och bekräftar Skogsnolias ställning som mötesplats för skogens viktigaste aktörer, säger mässans projektledare.

Bjuder alla medlemmar till mässan

För att fira de 100 åren har Nätraälven skog bjudit in alla medlemmar att följa med till Skogsnolia. Nätraälven står för bussresa från Sidensjö och Ullånger, inträde och väl på mässan kommer medlemmarna att bjudas på en goodiebag i montern och möjlighet till en stunds avkoppling i mässtältet bland mycket annat. 

– Vi vill att medlemmarna ska känna sig lite extra omhändertagna i år och har jobbat hårt med inbjudande monter som visar upp vår verksamhet på ett bra sätt och ger möjlighet till både en stunds avkoppling, men också olika aktiviteter och tävlingar, säger Mattias Persson. 

Sveriges äldsta ser ljust på framtiden

Han ser ljust på framtiden och är övertygad om att Nätraälven kommer finnas kvar även om 100 år från år idag. 

– Flera medlemmar har varit med i flera generationer redan - 100 år kan låta som en lång tid men egentligen är det ju inte mer än ett träds omloppstid. Jag tror och hoppas att framtida medlemmar skördar från det arbete som vi idag gör tillsammans med våra medlemmar, säger Mattias Persson.